Problemele Moldovei sintem noi !

Noi, moldovenii, avem un prost obicei: pentru problemele ce le avem intotdeauna tindem sa gasim un tap ispasitor, ca sa ne simtim cu inima impacata, ca nu noi sintem vinovati de ce ni se intimpla. In dependenta de anturaj, tapii sint de mai multe niveluri: locali, raionali, republicani. La inceputul anilor 90, la nivel republican, tapul era Snegur. Cui nu ii era lene spunea ca probleme Moldovei vin de la el si desigur ca boborul nu avea nici o vina. Snegur a vrut limba romana si alfabet latin. In final s-a ajuns la un fel de “na tebe limba”. Snegur a plecat – problemele moldovenilor au ramas!

Ne-am orientat repede si am gasit un nou tap – Lucinschi. Lucinschi e vinovat, el e pro-rus, nu vrea limba romana, nu vrea sa ne scoata din CSI. Lusinschi a plecat. Problemele au ramas!

A venit Voronin. Opt ani de zile ziarele din “opozitie” au propovaduit ideea ca daca ar pleca Voronin, o sa ne fie in sfirsit viata mai buna. Vorornin a plecat. Chiar s-a dat foc la Presedentie si Parlament, astfel incit sa o putem incepe de la zero. Insa, din pacate, se pare ca cusurul cel mare nu era Voronin, nici Presedentia si nici Parlamentul – problemele au supravietuit nenorocitele.

Au venit “democratii”. In primul moment am ramas dezorientati. Nu aveam pe cine da vina de problemele noastre. Cei patru crai alesi, pentru a rezolva problemele, care mai tirziu au ramas trei (crai, nu probleme – acestea au ramas mult mai multe de trei), nicidecum nu puteau alege un tap ispasitor. Pe cine naiba sa dai vina, ca doar nu o sa strigi in gura mare ca toti cei patru sint de vina. Noi, moldovenii, nu putem lupta pe 4 fronturi odata – pe unul de ne-am descurca.

Dar poporul nostru e ca personajul din bancurile rusesti – “AIE, ty menya ne obmaneshi “. Ne-am gasit singuri un tap – Plahotniuc ! Numele e sugestiv. Doar stim rusa: Plaho-tniuc poate avea numai conotatii negative. Plus la aceasta, acest Plaho s-a si mai nascut intr-un sat cu nume – program pentru lucruri diabolice – Grozesti !

Uite asa de la cei cu timp(ul) pina la cei fara timp(ul), de la blogeri si pina la blöderi, am rasuflat usurati ca si in continuare nu noi sintem de vina pentru nenorocirile Moldovei!

Draga Vlad, eu daca as fi in locul tau, mi-as lua milioanele, m-as urca in avion si as pleca intr-o tara civilizata, unde banii pe care ii ai o sa-ti ajunga si tie si urmasilor tai pentru o viata decenta. Demonstreaza-ne ca o data cu plecarea ta, in Moldova problemele nu se vor termina, fiindca cauza princilala a acestora nu au fost/sint Snegur, Lucinschi, Voronin sau Plahotniuc. Problemele noastre sint la noi. Numai atunci cind fiecare din noi o sa-si rezolve problemele cu datul si luatul mitei, cu bautura, cu apatia fata de carte si lege, cu punctualitatea, cu cumatrizmul, cu nerespectarea regulilor de circulatie, cu aroganta, cu lenea la unii, cu lucratul din greu si fara sens la altii, cu laudarosenia, cu capra vecinului etc. etc. etc. Numai atunci o sa traim bine, numai atunci!

Acest articol a fost postat pe data de 05/5/12 10:47 PM la 10:47 pm si este din categoria Basarabia. Puteti urmari comentariile si raspunsurile la acest articol prin RSS 2.0 feed. Puteti lasa o notita , sau trackback de pe pagina proprie.

Lasa o notita:

Spam Protection by WP-SpamFree