Legi de mintuiala “made in Moldova”

Nu e mare secret ca legile facute de parlamentarii moldoveni nu prea abunda de logica si dreptate! Majoritatea sint facute mai mult de dragul legilor, ori de dragul buzunarului “domniilor” lor sau a acolitilor lor.

Ca sa nu fiu acuzat ca vorbesc de pe pereti, o sa iau un exemplu concret cu care, din motive personale, m-am confruntat intens in ultimul timp: “Legea Nr. 135 din 01.07.2010 pentru modificarea  articolului  2 din Legea nr.  273-XIII din 
9 noiembrie 1994 privind actele de identitate din sistemul
 naţional de paşapoarte“.

Leagea numita mai sus este una foarte scurta, cu 2 articole, dar care abunda de mediocritate si incompetenta (fa click pe imaginea de mai jos sa vezi “legea”). Sa o iau de la capat.

In Articolul 1 se spune ca “la alineatul (7), litera r) va avea următorul cuprins: „r) datele biometrice (grupa sanguină, amprentele digitale, fotografia digitală).” Varianta anterioara (o gasesti aici: Legea 273-XIII din 
9 noiembrie 1994) a acestui alineat era “r) datele biometrice (grupa sanguină, statura, culoarea ochilor)“. Deci statura si culoarea ochilor au fost inlocuite cu amprentele digitale si fotografia. Poate au avut parlamentarii unele motive sa faca aceste schimbari “strategice” din datele biometrice, insa schimbarea principala, dupa parea mea, au dormit-o. Ce cauta in datele biometrice “grupa sanguina”?

Nu stiu citi medici competenti sint in parlamentul Republicii Moldova, dar probabil la aceasta lege medicii ori au chiulit sedintele parlamentare, sau au chiulit lectiile de la unversitate atunci cind li s-a predat tema “determinarea grupei sanguine”.

Dragi parlamentari, eu va rog mult sa-mi explicati si mie cum doriti Dumneavoastra sa determinati grupa sanguina la un copil nou-nascut? Da, in Moldova se ia singe din deget si se face un fel de “panorama de test” pe 3 sticlute, primesti o foaie cu niste litere in dreptul grupei sanguine si aici se incheie temporar epopeea. Te duci cu fituica de la “bolnita” la Registru si iti faci fara probleme pasaport de cetatean al Republicii Moldova.

V-ati intrebat vreodata, domnilor deputati, daca grupa sanguina determinata de surorile medicale (nu ca nu as avea incredere in surori, dar deoarece sint si ele oameni) este atit de sigura si exact determinata, incat sa poata fi inclusa in pasaportul tuturor cetatenilor? Ce se va intimpla daca grupa sanguina determinata in masa prin metode folosite numai in “tarile din lumea a treia” si inclusa intr-un document oficial ca pasaportul nu este corecta? In caz de necesitate, fereasca Dumnezeu de accidente sau boala, medicul trebuie sa se uite in pasaportul pacientului, sau sa determine grupa sanguina din nou? Daca medicul ia grupa sanguina din pasaport si aceasta este gresita – pacientul are cu siguranta o problema adaugatoare mult mai mare. Daca medicul determina singur grupa sanguina si cea din urma nu corespunde cu cea din pasaport, care grupa sa o foloseasca la transfuzie, pe cea determinata de el, sau pe cea din pasaport? Nu este oare grupa sanguina din pasaport o chestie ce mai mult incurca decit ajuta in caz de necesitate?

Vorbeam insa de copii nou-nascuti. Oare nimeni in Republica Moldova sa nu stie ca la copiii nou-nascuti anticorpii si antigenele (A, B), care sint folosite pentru determinarea grupei sanguine, inca nu sint destul de dezvoltate, ca sa poata da un rezultat clar si fara dubii?

Din pacate pe internetul de limba romana nu am putut gasi nici o informatie cu privire la aceasta tema, adica determinarea grupei sanguine la nou-nascuti. Pe internetul de limba germana, insa, exista multe informatii, in care se spune ca determinarea grupei sanguine la noi-nascuti are o mare marja de eroare, de aceea este strict recomandat ca acest fapt sa se ia in consideratie in caz de urgente (accidente, operati, boli, etc.) si chiar daca aceasta a fost determinata anterior, sa mai fie determinata inca o data.

Mai mult ca atit, un medic responsabil, stiind problema determinarii grupei sanguine la bebelusi, nu va risca sa o determine, fara a avea un motiv extrem de important. Asta si fac medicii germani: ei nu isi asuma responsabilitatea de a determina grupa sanguina a unui bebelus de pina la un an, pentru a fi inclusa in documente oficiale, precum sint pasapoartele. Si va asigur ca dotarea tehnica a medicilor din Germania este cu mult mai buna decit in Moldova in ceea ce priveste analiza probelor de singe. Cauza refuzului medicilor nemti este exclusiv marja de eroare numita mai sus. Desigur ca in caz de urgente se determina grupa sanguina la noi nascuti si in Germania, dar atunci in primul rind parintii copilului isi asuma riscul unei posibile determinari gresite, insa riscul este justificat de urgenta (dupa cum spuneam operatie, boala, accident etc.). Determinarea grupei sanguine pentru perfectarea pasaportului nu este o urgenta medicala, de aceea medicii, dar nici parintii nu pot sa-si asume riscul unei determinari gresite a grupei sanguine la bebelusi, indiferent de posibilitatile tehnice moderne.

Acesta a fost un aspect al problemei. Alt aspect este legat de colectarea singelui de la bebelus. In Germania singele pentru determinarea grupei sanguine se colecteaza numai intravenos. Varianta indiana cu “penita infipta in deget” nu se foloseste aici. Nu stiu de ce, dar medicilor nemti le este foarte greu sa gaseasca vinisoarele minuscule in bratul unui nou-nascut, si cred ca au dreptate. La o persoana in virsta este deseori destul de anevoios de a gasi vina, nemaivorbind de un bebelus. Oare ce parinte o sa-si supuna propriul copil de numai citeva luni la o asa tortura, mai ales ca e nevoie de relativ mult singe? Poate medicii moldoveni au mai multa experienta in ceea ce priveste gasirea vinelor, pentru colectarea singelui la bebelusi, eu insa ma indoiesc!

Bine, ati putea spune, nu te pune nimeni sa faci pasaport unui copil nou-nascut. Corect, insa, in leagea numita mai sus parlamentarii nostri sau “negindit” si la aceasta situatie si specifica “alineatul (10) se abrogă;“. Iar alineatul 10 din varianta veche a legii spunea “În toate tipurile de paşapoarte, excepţie făcînd cele de serviciu şi în documentele de călătorie se înscriu copiii titularului care nu au împlinit vîrsta de 16 ani şi se plasează fotografiile acestora.” Deci, deoarece alineatul 10 se abroga, inscrierea copiilor in pasapoartele parintilor nu mai este posibila! Cei ce vor sa calatoreasca cu copii in strainatate sint nevoiti sa faca pasapoarte copiilor, inclusiv copiilor pina la un an.

Luind in consideratie faptul ca mai mult de un milon de moldoveni se afla la momentul de fata in strainatate, iar moldovenii mai fac in strainatate si copii, reiese ca chiar daca moldovenii nu doresc sa calatoreasca, au nevoie de pasapoarte pentru copiii nou-nascuti pentru a legaliza sedearea in strainatate a bebelusului – cetatean al Republicii Moldova.

Prostiile din legea cu pricina nu se incheie aici. In unul din alineate se spune “Includerea amprentelor digitale în paşaportul/documentul de călătorie al copilului cu vîrstă de pînă la 12 ani nu este obligatorie.” Oare nu s-ar fi putut include in acest paragraf si grupa sanguina, si atunci ar fi facut legea un pic mai buna. Nu! Parlamentarii nu s-au gindit la aceasta, ei s-au gindit la fundul buzunarului lor si al acolitilor lor, deoarece in alineatul urmator (alineatul 11) se spune “Paşapoartele cetăţenilor Republicii Moldova şi paşapoartele pentru apatrizi se eliberează pe un termen de 7 ani, iar paşapoartele copiilor cu vîrstă de pînă la 7 ani – pe un termen de 4 ani.”. Amintesc ca varianta anterioara a alineatului 11 spunea “Paşapoartele se eliberează pe un termen de 10 ani, iar copiilor în vîrstă de pînă la 16 ani ­ pe un termen de 5 ani.“. Deci valabilitatea s-a redus de la 10 ani la 7 si respectiv de la 5 la 4 ani, iar virsta copiilor de la 16 la 7 ani. Stiti de ce au facut parlamentarii lucrul acesta? Ca sa faca BANI! Cineva dintre ei cistiga banisori buni de la fiecare pasaport. Cu cit mai des se fac pasapoarte, cu atit mai multi bani string baietii!

Aici se incheie problemele acestei micuti legi, dar nu pentru ca parlamentarilor moldoveni s-ar fi desteptat – nu, dar deoarece urmatorul articol al legii este cel ce reglementeaza valabilitatea legii si a pasapoartelor deja existente, deci multe greseli nici nu pot exista.

Daca intr-o lege asa de mica sint atitea probleme, ca nu le dai de capat, imaginati-va cite probleme are legea originara nr.  273-XIII din 
9 noiembrie 1994 sau alte legi de zeci de pagini. Mai bine nu va imaginati, ca o sa va enervati!

In loc de concluzie: Legea cu pricina este o lege facuta 100% la comanda si este 100% orientata spre marirea numarului de pasapoarte si nu de a face viata mai usoara cetatenilor care au ales acesti “legiuitori”. Asa e, Domnule Ghimpu?

P.S.: Apropo, la nou-nascuti este posibil de a colecta singe, pentru determinarea grupei sanguine, nu numai din brat, dar si din cap (vorbesc serios – unul din medici ne-a spus ca la timpla se vad vinisoarele mai bine… ). Eu nu stiu de ce, dar presupun ca la multi parlamentari moldoveni colectarea singelui pentru determinarea grupei sanguine a fost determinata anume prin aceasta metoda!

Tags: , , , , ,

Acest articol a fost postat pe data de 05/14/12 5:00 AM la 5:00 am si este din categoria Basarabia, Familia, Germania. Puteti urmari comentariile si raspunsurile la acest articol prin RSS 2.0 feed. Puteti lasa o notita , sau trackback de pe pagina proprie.

Lasa o notita:

Spam Protection by WP-SpamFree