Welcome Mr. President = 40 milioane Euro

Barack Obama se afla intre 4 si 5 iunie 2009 intr-o vizita privata la Dresda, Germania. Visita este una, mai mult sau mai putin, controversata din mai multe puncte de vedere. De fapt diplomatia germana ar fi vrut sa il “ademeneasca” la Berlin, dar Obama se pare ca este “suparat” pe Angela Merkel si a refuzat vizita in capitala.

Cauzele supararii sint multimple: incepind de la campania electorala a lui Obama, pozitia Germanie fata de criza economica mondiala si, nu in ultimul rind, “problema” trupelor germane din Afganistan.

In timpul campaniei electorale din SUA, Obama a facut o vizita in Germania si a dorit sa-si tina discurul in fata Portilor Brandenburg. Guvernul german a refuzat aceasta dorinta a lui Obama, oferindu-i un alt loc pentru discurs, motivele fiind de inteles, dupa parerea mea. Angela Merkel era bun prieten cu G. W. Bush si desigur sustinea candidatura republicanilor, nu pe cea a democratilor americani la presedentie.

Dna Merkel nu a sustinut de la bun inceput planurile Washingtonului de pompare masiva de bani in sistemul financiar mondial. Aceasta pozitie a atras multa critica dura din partea responsabililor americani, cancelarul fiind numit “necunoscator” a sistemului financiar.

De asemenea, Germania refuza sa isi mareasca contingentul de soldati in Afganistan (in prezent 4100 soldati) si nu doreste sa isi extinda aria de actiune in sudul acestei tari, care este mult mai periculos in comparatie cu nordul, unde se afla trupele germane in prezent.

Faptul ca Administratia Obama incearca sa arate Germaniei ca treburile lumii se pot rezolva si fara aceasta il demonstreaza si vizita lui Obama in Franta, unde se va intilni cu Nicolas Sarkozy de doua ori: la Paris si la ceremonia de comemorare anuala a debarcarii trupelor aliatilor in Normandia in cel de al II-lea razboi mondial. Cu Merkel se va intilni la Dresda numai pentru “citeva minute”.
Ei, dar acestea sint jocuri politice, cu timpul o sa-i treaca supararea lui Obama.

Ceea ce mi-a atras atentia mie cel mai mult cu privire la aceasta vizita a lui Obama in orasul in care locuiesc, sint costurile pe care le suporta Germania pentru o vizita de doua zile a presedintelui: 40 milioane Euro. Suma se compune din cheltuielile enorme pentru asigurarea securitatii, pierderile economice datorita faptului ca centrul Dresdei este blocat complet timp de 2 zile si nu in ultimul rind se datoreaza faptului ca toate spitalele din Dresda trebuie pe durata vizitei sa fie in stare de alerta si pregatite de eventuale atacuri asupra presedintelui american (Doamne fereste!).

Daca fiecare vizita a presedintelui american, undeva in lume, costa 40 milioane de Euro, atunci cred ca metoda cea mai efectiva de a combate criza esconomica este ca Mr. President sa stea acasa si sa nu sa nu faca vizite private prin lume :) .

P.S.: La costuri de mai adauga si inscriptiile “Welcome Mr. President” de pe toate tramvaile din Dresda :) . Sa nu ma intelegeti gresit – eu sint fan Obama – dar cind e vorba de 40 de milioane Euro, fac involuntar o paralela cu Voronin (sorry) si reconstructia palatelor din Chisinau.


Tags: , ,

Acest articol a fost postat pe data de 06/5/09 9:11 AM la 9:11 am si este din categoria Germania. Puteti urmari comentariile si raspunsurile la acest articol prin RSS 2.0 feed. Puteti lasa o notita , sau trackback de pe pagina proprie.

Lasa o notita:

Spam Protection by WP-SpamFree