Cel mai mare râu al Cehiei este numit de nemti Moldau (Moldova)

După cum am mai scris în articolul Moldauhafen, cuvântul Moldau este numele în limba germană al Moldovei. Tot Moldau, însă, numesc nemţii și cel mai mare râu al Cehiei, care este un afluent al Elbei având o lungime de 440 km și un debit de 150 m3/sec.

Cel mai cunoscut oraș străbătut de acest râu este însăși capitala Cehiei – Praga. Cine a vizitat Praga cred ca o să încerce sa-și reamintească cum se numea râul ce străbate orașul. Surprinzător o să ajungă la concluzia că, de fapt, râul ce numea Vltava și nu Moldau. Este adevărat – Vltava este numele ceh al acestui râu. Moldau este numit numai de nemţi.

De ce nemții folosesc cuvântul Moldau pentru a numi acest râu nu este pentru mine destul de clar. Cu atât mai mult că însăși denumirea cehă a râului – Vltava – este de origine germanică (Wilth-ahwa - „o apă curată și sălbatică“ ) și nemții nu ar fi trebuit să inventeze o altă denumire.


Tags: , , , ,

Acest articol a fost postat pe data de 03/15/09 8:07 AM la 8:07 am si este din categoria Germania. Puteti urmari comentariile si raspunsurile la acest articol prin RSS 2.0 feed. Puteti lasa o notita , sau trackback de pe pagina proprie.

2 Raspunsuri la “Cel mai mare râu al Cehiei este numit de nemti Moldau (Moldova)”

  1. socolenco spune:

    Eu sunt acum in Praga si am observat si eu pe harta ca nemtii il numesc altfel insa iata nu am atras atentia la detalii ca il numes Moldau. Deja sunt si eu curios de unde vine acea denumire. Poate si Moldova are o cu totul alta provenienta decit Molda. Succes!

  2. Sergiu Langa spune:

    Am cautat pe net sa aflu originea cuvintului “Moldau”, dar nu am gasit nimic important. Interesant este ca in Cehia exista un satisor, iar in Slovacia un orasel ce poarta numele Moldava. Catelusa Molda este de origine slava? Doamne fereste! :)
    Atit satisorul, cit si oraselul sunt numite de nemti Moldau. Deci, Republica Moldova, satul ceh Moldava, oraselul slovac Moldava, riul Vltava si portul-ceh din Hamburg sunt numite de nemti cu un singur cuvint – MOLDAU :) .

Lasa o notita:

Spam Protection by WP-SpamFree