Teoria Trophoblast a cancerului: scurtă descriere

Atenție: Acest articol face parte dintr-o serie mai lunga de articole.
Cancerul – o boală fară de leac?
Ce este cancerul?

În anul 1902 medicul scoţian John Beard publica un articol științific în care se spunea că celulele cancerigene și unele celule pre-embrionare ce apar in timpul sarcinii sunt identice. (Beard, J: “The Action of Trypsin…” Br Med J 4, 140-41, 1906) Prin “identice” se au în vedere cele trei proprietăţi enumerate in articolul “Ce este cancerul?”:

- se infiltrează în țesuturile adiacente lor,
- distrug aceste țesuturi,
- formează metastaze.

Mulțimea de celule pre-embrionare menționate în articolul dr. Beard sunt cunoscute în lumea de specialitate sub denumirea de “trophoblast”. De aceea teoria elaborată de el cu privire la originea cancerului este cunoscută sub denumirea de “Teza trophoblast a cancerului”.

Conform acestei teorii trophoblastul, în timpul sarcinii, se formează în rezultatul unei reacții în lanţ, care are la origine așa numitele celule “universale”. Acestea se pot transforma în orice tip de celule din corpul uman, de exemplu în cele nervoase, piele sau embrion. Din punct de vedere genetic, toate genele activate contin celule “universale”. În comparație cu ele, în celulele normale, adică cele specializate pentru o anumita funcție în corp, sunt activate numai genele care contribuie nemijlocit la îndeplinirea funcţiei lor.

O mare parte a celulelor universale se află în organele de reproducere, dar există (în cantităţi mai mici) și în restul corpului, probabil cu funcție de regenerare în caz de traume. Teoria dr. Beard presupune că celulele universale încep să formeze trophoblastul atunci când vin în contact cu hormonii de estrogen. Acest proces este normal dacă are loc în timpul sarcinii, deoarece ca rezultat se formează placenta, cordonul ombilical și, în final, embrionul. De asemenea procesul este normal atunci când celulele universale din alte părţi ale corpului intră în contact cu hormonii de tip estrogen, pentru a regenera un ţesut care a fost lezat sau distrus din anumite motive.

Se știe însă că reacţiile în lanţ necesită un control strict, pentru a nu degenera. Cele mai bine cunoscute reacții în lanţ sunt reacţiile de fisiune și fuziune. Spre exemplu: în cazul când acestea sunt strict controlate, avem de a face cu un reactor nuclear. Dacă ies de sub control, se transformă în bombe.

Exact același lucru se poate întâmpla și cu reacţia în lanţ dintre celulele universale si hormonii de tip estrogen. Atâta timp cât reacţia este “ținută în şah” de anumite mecanisme, aceasta duce la regenerarea țesutului distrus si apoi se opreşte. Dacă însă mecanismele de supraveghere nu mai funcţionează, sau funcţionează defectuos, reacţia iese de sub control și procesul de înmulţire a celulelor nu mai poate fi stopat. Ca urmare apare cancerul.

Astfel, conform teoriei trophoblastului, cancerul este un proces de regenerare/tratare a unei parți/unui ţesut a corpului care iese de sub control.

De sub controlul cui? Cine are în corp această funcţie de a veghea acest proces? La această întrebare voi încerca să răspund în articolul următor.


Tags: , , ,

Acest articol a fost postat pe data de 02/20/09 11:03 PM la 11:03 pm si este din categoria Sanatate. Puteti urmari comentariile si raspunsurile la acest articol prin RSS 2.0 feed. Puteti lasa o notita , sau trackback de pe pagina proprie.

2 Raspunsuri la “Teoria Trophoblast a cancerului: scurtă descriere”

  1. Semintele de mar te pot feri de cancer, sau unde se intilneste in natura Vitamina B17 | LaSer Blog spune:

    [...] In seria de articole dedicate Vitaminei B17 si cancerului am promis ca o sa revin cu un alt articol, in care voi descrie unde se intilneste aceasta vitamina in natura. Pentru cei ce aud pentru prima data de Vitamina B17, o sa recapitulez in citeva cuvinte sensul ei. Asadar, conform teoriei trophoblast, cancerul este o boala ce apare ca rezultat al activitatii deficitare a pancreasului, care este numit si “prima reduta” impotriva cancerului. Pentru persoanele la care panceasul nu este in stare singur sa lupte cu cancerul, exista a doua reduta, asa-numita Vitamina B17. Modul de actiune a pancreasului si al Vitaminei B17 impotriva cancerului l-am descris mai pe lung in articolul “Teoria trophoblast a cancerului”. [...]

  2. Violeta Neder spune:

    Articole foarte intresante si desigur de mare folos tuturor ce au incredere in natura si Dumnezeu.
    Daca se poate, trimite orce articol pe teme de sanatate.
    Multumesc

Lasa o notita:

Spam Protection by WP-SpamFree